top of page
  • Sondre Klungland

Slik tar du gode bilder av båten

Oppdatert: 10. feb. 2021

Når du skal selge båt er bildene med på å diktere salgsprisen, og er kanskje den enkleste og viktigste delen av salgsforberedelsene. Vi er vant med utelukkende å se flotte bilder i eiendomsannonser tatt av profesjonelle fotografer, og det er også blitt ganske vanlig å se i bruktbilannonser. Derimot er det langt sjeldnere å se i båtannonser. Vi blir stadig overrasket over å se hvor liten innsats som legges i fotograferingen av båter som selges på Finn.no. Dette inkluderer også båter til flere millioner, som kanskje er det vi reagerer mest på. Hvorfor skal en 40-50 fots cabincruiser til 2,3,4 eller kanskje 5 millioner presenteres med mørke uklare bilder, tatt på høykant, og gjerne uten noen forberedelser med tanke på fotograferingen? Ofte brukes bare bilder som er tatt tilfeldig fra familieferien, og ikke bilder som er tatt i salgsøyemed.


"Er det så nøye da?" beskriver nok mange sin holdning til nettopp dette, og svaret er JA, det er så nøye. Fritidsbåt er en luksusgjenstand. Det er noe veldig få trenger, men noe mange ønsker og drømmer om, og for de som har muligheten, er det en luksus man unner seg.


Uavhengig om man har 300.000 eller 300.000.000 i budsjett, ønsker alle den perfekte båten for seg og sine gitt deres budsjett. Derfor burde holdning til bildene og presentasjonen av båten være at du selger noen sin drømmebåt.


En båt med gode bilder tiltrekker seg flere potensielle kjøpere, som øker sjansene for både raskere salg og høyere salgspris.


Vi har derfor laget noen tips, til hvordan du kan ta gode bilder av båten, enten det er for salg eller utleie.


Steg 1: Forberedelser

Rydd og rengjør båten. En tørr og rengjort båt ser langt mer attraktiv ut på bilder. Fjerne løse gjenstander og "rot" som ikke har noe i bildene å gjøre. Et tips er å fotografere båten rett fra opplaget, når båten er nypolert og fin. Selv om du kanskje ikke skal selge før til høsten eller påfølgende vår. En båt i opplag, er ikke like attraktiv som en som ligger på sjøen.

Innvendig kan man forsøke å style båten enkelt, men forsøk å gjøre det litt diskré uten for mye personlig preg. Re opp sengene pent, gjerne med et nøytralt sengeteppe, eller vis bare madrassen om det er enklere. Vask speil og blanke overflater. Skru på alle lys og instrumenter.

Har du en kalesjebåt, ta gjerne av kalesjen, da de fleste båter ser bedre ut uten, men ta gjerne at bilde med kalesjen på for å kunne vise også dette. Har du en lettbåt/vannscooter på dekk eller i daviter, kan man vurdere om man skal ta denne av. Det er særlig lurt dersom denne ikke skal følge salget.


Steg 2: Hvor du tar bildene

Forsøk å ta bilder et sted der du ikke har for mye "rot" i bakgrunnen. Om mulig få hjelp av partneren eller en venn, og ta båten ut av båtplassen. Planlegg gjerne i forhold til vær og vindforhold.


Steg 3: Fotograferingen

Om du har muligheten, bruk et ordentlig fotokamera. Disse er gjerne langt bedre enn mobilkameraer i lyssvake rom, som det ofte kan være under dekk i båter. Dersom du kun har mobilkamera tilgjengelig forsøk å få best mulig lyseksponering, og unngå bilder på høykant.

Forsøk å få med mest mulig av båten med i bildene, slik at man får et forhold av hvor hva er i forhold til hverandre. Mange nye mobiltelefoner har egne vidvinkellinser som kan være praktisk. Forsøk å få bildene så rette som mulig. Et skeivt bilde ser ikke bra ut. Du kan se forskjellen på dette i eksempelbildene ovenfor og nedenfor.


Om du har et speilreflekskamera, er mulighetene mange til å optimalisere og eksperimentere med eksponering (ISO), lukkertid og blenderåpning (F-verdi). Har du i tillegg et bildebehandlingsprogram vil du også ha muligheter til å endre eksponering og farger i etterkant, om du tar bildene i RAW-format.


Steg 4: Bildehandling

Har du muligheten, kan bildene blir mye bedre ved å gjøre små justeringer på datamaskinen i etterkant. Vi snakker ikke da om å "photoshoppe" bort feil og skader, men ved å justere lyset, klarhet og fargene.


Nedenfor kan du se et eksempel på hvor stor forskjell man kan oppnå med å justere på kamerainnstillingen, samt enkel tuning i bildehandlingsprogrammet Lightroom. Stemningen blir også en helt annen når man setter på lysene.

Beskrivelse av bildeinnstillingene:

Exposure: 1/4 sec at F/8

Focal length: 16mm

ISO: 500


Dette bil si at lukkertiden var satt til 1/4 sekund, men en blenderåpning på 8. Lyseksponeringen (følsomheten) var satt til 500 (ISO) og bildet ble tatt med en 16mm linse.


Her vil vi kort forklare hva ISO, Blenderåpning og lukker er:


Blenderåpning (F-verdi):

Dette kan enklest forklares ved å sammenligne dette med pupillen i øynene våre. Denne blir større når det er mørkt, for å slippe inn mer lys, og blir mindre når det er sterkt lys.


ISO:

Dette er følsomheten til kamera når det kommer til lys. Dette henger igjen fra da man brukte kamerafilm, da det var forskjell på hvor følsom de ulike filmene var for lys. De fleste kameraer og fotoapper lar deg justere ISO-verdien. En høyere ISO-verdi gjør bildet med følsomt for lys.


Lukkertid (Exposure):

Foran kamerasensoren sitter det en lukker, som til vanlig er lukket. Når du tar bildet åpnes denne i kort tid før den lukkes igjen, og det er lyset som slippes inn i denne tiden som registres i kamerasensoren. Denne lukkertiden oppgis i sekunder, og gjerne i brøkdelsekunder.

En lenger lukkertid vil slippe inn mer lys, men vil også kreve at man holder kameraet stødig, og gjerne bruk av stativ. En kort lukkertid fryser tiden bedre, og er egnet om man skal ta aktivitetsbilder eller bilder av noe i bevegelse uten at ting skal bli uklart.


Kombinasjonen av disse tre elementene er det som skaper et godt bilde, og det er ulike scenarior som avgjøre hvordan man justerer de i forhold til hverandre. Her man man prøve seg frem, og gjerne se flere instruksjonsvideoer om dette på nettet.





152 visninger0 kommentarer
bottom of page